Identitatea vizuala este un aspect crucial al oricărui brand, fiind primul element cu care interacționează potențialii clienți. Dar ce este identitatea vizuală și de ce este atât de importantă? În acest articol, vom explora ce înseamnă identitatea vizuală, din ce este formată și cum poate ajuta la creșterea afacerii tale.
Ce este identitatea vizuală?
Identitatea vizuală reprezintă totalitatea elementelor grafice care identifică și diferențiază un brand. Aceasta include logo-ul, paleta de culori, fonturile, imageria și super graphic-ul. Cu alte cuvinte, descrie tot ceea ce clienții pot vedea fizic, de la cartea de vizită și broșură până la website și designul interior al biroului sau magazinului tău.
Identitatea vizuală a brandului – ce reprezintă, manualul și procesul de creație
Aproximativ 70% din populația globală are o memorie vizuală. Înainte de a dobândi abilități de scriere sau citire, suntem capabili să recunoaștem culori, simboluri și expresii faciale. Imaginea de pe prima pagină a ziarelor, revistelor sau site-urilor web acoperă în mod obișnuit aproximativ 70% din acest spațiu. Multe branduri aleg o culoare vibrantă sau un simbol puternic pentru logo-ul lor, astfel încât clienții, fiind vizuali prin natura lor, să le rețină mai rapid și mai ușor. Repetiția este cheia învățării; utilizarea constantă a brandului și a materialelor asociate într-un mod uniform pe o perioadă extinsă contribuie semnificativ la reducerea costurilor de implementare a brandului.
În domeniul brandingului, ceea ce percepi vizual este ceea ce primești. Cel puțin, aceasta este impresia pe care o au potențialii tăi clienți. Ei nu au motive să îți acorde atenția, încrederea, banii și, mai ales, loialitatea, dacă modul în care te prezinți nu este la fel de impresionant ca cel al concurenței tale. Acest aspect – câștigarea încrederii – este fundamental în procesul de branding.
Pe scurt, în branding, „ceea ce vezi” reprezintă identitatea vizuală a unui brand, primul element care comunică despre afacerea ta și cu care interacționează clientul potențial. Dacă ți-am stârnit curiozitatea, cu siguranță vrei să descoperi importanța identității vizuale, din ce este compusă și, mai ales, cum se construiește și cine se ocupă de acest proces.
Însă, înainte de a continua, există două aspecte esențiale pe care ar trebui să le reții:
- Identitatea vizuală face parte din branding.
- Brandingul înseamnă mai mult decât un logo atrăgător; reprezintă ansamblul acțiunilor prin care afacerea ta își transmite valorile și promisiunile consumatorilor. Brandingul nu este doar despre „cumpără de la mine, sunt cel mai bun”, ci reflectă ceea ce simt și gândesc oamenii despre afacerea ta.
Multe persoane consideră că identitatea vizuală a afacerii lor se rezumă la logo-ul companiei, dar un logo nu înseamnă un brand și nici identitatea companiei tale. În rândurile următoare, vei descoperi de ce.
NextArt a creat peste 200 de identități vizuale pentru branduri din diverse sectoare și industrii, de la mărci celebre la start-up-uri pe care le-a ajutat să se reinventeze sau să își lanseze produsele pe piață. Pe baza acestei experiențe, îți oferim aici un ghid complet despre ce reprezintă identitatea vizuală și cum poate contribui la dezvoltarea afacerii tale.
Ce reprezintă identitatea vizuală a unui brand?
Pe lângă denumire, un brand are asociat un ansamblu de „îmbrăcăminte”. Acest concept se traduce printr-un set de elemente precum:
- logo
- paleta de culori
- tipul de fonturi
- imagini
- supergraphic sau un element grafic distinctiv.
Identitatea vizuală constituie reprezentarea grafică care reflectă cine este un brand și ce îl diferențiază de altele.
Mai simplu spus, aceasta descrie tot ceea ce clienții pot observa fizic, incluzând cartea de vizită, broșuri, cataloage, site-uri web și chiar designul interior al unui birou sau magazin. Este cea mai valoroasă formă de comunicare vizuală pe care o face afacerea ta. O identitate solidă facilitează stabilirea unei conexiuni cu potențialii clienți, în timp ce o identitate slabă poate deteriora experiența acestora cu brandul tău.
Adesea, identitatea vizuală include și crearea unui manual de brand, care oferă instrucțiuni clare privind modul în care brandul ar trebui să fie reprezentat vizual în orice moment și context.
Este ușor să credem că, având o identitate sub forma unui logo, culori, fonturi, imagini și supergraphic, suntem suficient de acoperiți. Totuși, dacă identitatea vizuală este inconsistentă – adică utilizată variat pe diferite materiale – sau nu reflectă corect brandul, atunci imaginea pe care o prezintă despre compania ta devine incoerentă. Acest lucru împiedică brandul să se conecteze cu publicul țintă. De exemplu, o imagine creată de doi designeri diferiți poate varia semnificativ dacă nu există un set de reguli clare, ceea ce poate duce la percepția că materialele aparțin unor branduri distincte. Această lipsă de continuitate îngreunează memorarea brandului. Scopul principal este ca brandul și materialele sale să fie cât mai armonizate, facilitând astfel reținerea pe termen lung. Ați observat vreodată un site web asociat cu o anumită culoare sau un layout specific și, deși nu i-ați reținut numele, ați continuat să căutați până când l-ați găsit datorită culorii sau aspectului memorabil?
Adesea, identitatea vizuală este confundată cu identitatea de brand. Pe de o parte, identitatea de brand reprezintă o expresie holistică a tuturor aspectelor care definesc un brand. Aceasta include identitatea vizuală împreună cu elemente non-vizuale, cum ar fi vocea brandului, misiunea, viziunea sau valorile.
Pe de altă parte, identitatea vizuală este o disciplină separată care implică un proces diferit de gândire și abordare față de identitatea de brand. Deși există intersecții între cele două, profesiile care se ocupă de fiecare sunt de obicei distincte. Identitatea de brand este gestionată de specialiști în marketing și comunicare, în timp ce identitatea vizuală implică designeri și creativi.
Astfel, identitatea de brand include identitatea vizuală, nu invers.
Identitatea vizuală joacă un rol crucial în dezvoltarea unui brand, având în vedere că oamenii sunt foarte atrași de aspectul vizual. Imaginea contribuie semnificativ la reținerea unui brand în mintea consumatorilor. Cine nu cunoaște expresia „o imagine valorează cât o mie de cuvinte”?
Obiectivele identității vizuale sunt următoarele:
- să stabilească o legătură emoțională cu audiența
- să ofere informații despre natura brandului și despre produsele sau serviciile sale
- să integreze diversele componente ale unei afaceri printr-o reprezentare vizuală coerentă
- să asigure memorabilitatea, deoarece brandurile care rămân în minte sunt percepute ca fiind credibile, iar clienții aleg să cumpere de la branduri de încredere.
Elementele fundamentale ale manualului de identitate vizuală
Manualul de identitate vizuală în domeniul graficii servește ca un ghid tehnic ce detaliază standardele grafice și parametrii de utilizare ai logo-ului și altor elemente vizuale. Scopul său este de a enunța aspectele de compoziție esențiale în construirea unui brand.
Acest manual oferă și justificări pentru utilizarea anumitor elemente de compoziție, astfel încât deciziile de design să fie bazate pe personalitatea brandului. Toate aceste elemente colaborează într-un sistem coerent destinat să stabilească reguli de aplicare pentru diverse tipuri de materiale, fie ele fizice sau digitale.
Ghidul include informații tehnice precum coduri de culoare pentru print și web, dimensiuni sugerate, simboluri asociate, tipuri de fonturi și aplicații, având rolul de a asista designerii în crearea materialelor promoționale conforme cu stilul brandului.
Grafica
În contextul identității vizuale, grafica se referă la elementele desenate sau concepute. Acestea pot fi simple, precum forma unui bloc Lego sau silueta unei sticle de Coca-Cola, care devin ușor asociabile cu brandurile respective datorită simplității lor. Sau pot fi mai complexe, incluzând texturi, pictograme, ilustrații sau chiar animații.
O grafică de calitate are consistență și context, integrând elementele distinctive ale brandului pentru a dezvolta o gamă variată de materiale multimedia – tipărite, video și online – alături de materiale colaterale.
Logoul
La un nivel fundamental, logo-ul constă din tipul de font utilizat pentru numele companiei (logotip), culoare și poate include un simbol. Este important să nu confundăm logotipul cu fontul folosit în materialele de branding; logo-ul ne ajută să recunoaștem brandurile. Totuși, rolul său este adesea mult mai complex. Un logo eficient este esențial pentru identitatea brandului, facilitând asocierea cu activitatea, valorile și personalitatea acestuia. Aceasta implică o mare responsabilitate pentru un element vizual atât de mic.
Designul logo-ului este central în stabilirea identității vizuale, influențând alegerea celorlalte componente vizuale: imagini, supergrafică și tipurile de fonturi utilizate în materialele de brand.
O confuzie frecvent întâlnită este între logo și brand. Deși pare complicat, distincția este simplă: brandul reprezintă totalitatea percepțiilor pe care oamenii le au despre o companie, produs sau serviciu. În alte cuvinte, este impresia generală lăsată asupra clientului. Această impresie poate fi creată prin diverse tactici – reclame, servicii pentru clienți sau calitatea produsului.
Logo-ul este o parte a brandului, nu invers. Spre exemplu, sigla Apple este iconică și recunoscută instantaneu, dar nu definește singură identitatea brandului – eleganța, ușurința de utilizare și prietenia față de clienți sunt transmise prin design-ul publicității, al site-ului web și al magazinelor fizice și online. Logo-ul facilitează asocierea vizuală cu aceste caracteristici. De asemenea, să fim sinceri, Apple nu ar avea același impact fără acel măr rotund, parțial mușcat.
Fonturile
Cunoscute sub denumirea de „tipografie” sau „corpuri de litere”, fonturile reprezintă o varietate de stiluri utilizate în brandingul companiei tale. Acestea sunt prezente în toate materialele și canalele de comunicare (website-uri, materiale tipărite, rețele sociale) având rolul de a ilustra povestea brandului. Există multe tipuri diferite de fonturi, fiecare având un impact distinct asupra privitorului, în funcție de gradul de lizibilitate. Este important să nu confundăm fontul folosit în identitatea vizuală cu logotipul, adică fontul utilizat pentru numele din logo; logotipul nu este întotdeauna un font standard. De obicei, acesta derivă dintr-un font existent, dar designerii îl modifică semnificativ. Rareori (dar se poate întâmpla), clienții pot solicita fontul din logo; îi ascultăm, dar le explicăm diferența.
Ca element de conținut, textul se caracterizează prin stilul de formulare, tonul, semantica și sintaxa sa. La nivel formal, literele sunt forme geometrice ce reflectă personalitatea unui brand – interfata grafică a corpului de literă – fontul. Poate fi considerat că fontul oglindește emoțiile transmise prin cuvinte. Un text cu forme rotunde sugerează bucurie și inocență, în timp ce un text cu unghiuri ascuțite poate evoca furie sau frică. Reacția noastră față de formele ascuțite este legată de instinctele noastre primitive de apărare.
Aceasta se poate observa și în experiențele cotidiene; prin analiza expresiilor faciale și a limbajului corporal se poate determina rapid dacă o persoană emite un sentiment de siguranță (prin zâmbete și gesturi deschise) sau pericol (prin posturi închise și unghiuri ascuțite).
Regulile practice ale tipografiei permit asocierea funcțională a elementelor pentru a sublinia cele discutate anterior. Din această perspectivă, un brand poate opta pentru o anumită familie de fonturi pentru titluri și o altă familie pentru textul principal sau micro-copii. Fonturile sunt organizate în diverse categorii – serif, sans serif etc., iar familiile de fonturi lucrează împreună. Fonturile serif sunt considerate conservatoare deoarece au fost folosite în scrierea articolelor din ziare, în timp ce cele sans-serif sunt percepute ca fiind mai moderne datorită utilizării lor pe website-uri.
Paleta de culori
Ordinea percepției umane asupra mediului extern este următoarea: culori, simboluri, cifre și text. Culoarea este un instrument esențial pentru identificarea rapidă a unui brand. Acest lucru se realizează prin intermediul unei palete personalizate ce conține adesea nu mai mult de trei culori specifice. Astfel, în branding nu ne referim la culori generice precum roșu sau verde, ci la nuanțe precise precum roșu-shiraz sau verde-spumă de mare. Un brand poate utiliza culori primare împreună cu culori secundare care să pună în evidență culorile primare. Totodată, culorile pot fi utilizate pentru a diferenția diviziile unei companii sau pentru a facilita navigarea pe un website.
În general, culorile au și roluri funcționale:
- culoarea primară (culoarea principală a brandului)
- culoarea secundară (pentru fundal)
- culoarea de accent (pentru contrast pe elemente precum butoanele CTA).
Deși paleta de culori se aplică în principal logo-ului, aceasta va fi utilizată pe toate elementele identității vizuale a brandului. Aplicate corect, culorile pot genera unele dintre cele mai puternice reacții emoționale din partea privitorilor.
Supergraficul
Supergraficul reprezintă un element distinctiv care provine adesea din logo sau poate fi complet separat de acesta; el funcționează ca o semnătură sau numitor comun al brandului. De exemplu, în brosuri nu se utilizează logo-ul pe pagini; în schimb, se recomandă folosirea supergraficului pentru a completa identitatea vizuală. Acest element este crucial pentru vizualurile outdoor sau vehiculele aflate în mișcare deoarece permite identificarea brandului de la distanță; logo-ul poate fi recunoscut doar când te aproprii. De asemenea, supergraficul conferă o notă dinamică vizualurilor datorită versatilității sale; el poate fi utilizat în diverse forme, facilitând designerilor crearea unor vizualuri atât pe format landscape cât și portrait.
Imageria (fotografiile)
Imageria brandului include conținut fotografic și video precum și orice ambasador care reprezintă marca și contribuie la definirea stilului acesteia. În ceea ce privește identitatea vizuală, specialiștii au responsabilitatea de a selecta exclusiv acele imagini care reflectă cel mai bine personalitatea brandului și clienții săi. Imageria se concentrează pe imagini emoționale ce transmit atribute ale brandului, spre diferență de imaginile funcționale care ilustrează fabrici sau birouri. Folosite împreună – imageria emoțională și imaginile funcționale – oferă o viziune complexă asupra brandului.
Din această perspectivă, imageria brandului este cel mai conectată la publicul țintă (clienții tăi), deoarece oamenii empatizează cu elemente familiare și doresc să se regăsească în brandurile pe care le consumă.
Acest lucru presupune stabilirea unor linii directoare privind utilizarea imaginilor sau videoclipurilor: acestea ar trebui să fie corporate sau să prezinte oameni obișnuiți, în funcție de target-ul dorit.
Specialiștii stabilesc și reguli referitoare la fotografierea sau selecția imaginilor din stoc: culori, iluminare, atmosferă, elemente incluse, unghiuri și perspective.
Materialele brandului (layout-uri)
Activele brandului sunt obiectele fizice ce contribuie la identitatea vizuală a mărcii. Aceasta notiune s-ar putea să nu se aplice unor branduri fără prezență fizică; natura acestor active variază chiar și între companiile care dispun de astfel de prezențe.
Materialele brandului pot include aspectul unui magazin (de exemplu: stilul uniform al tuturor magazinelor Apple cu interioare albe și vitrine din sticlă), uniformele angajaților sau vesela folosită în restaurante. Toate aceste aspecte transmit un mesaj consumatorilor și este important ca acesta să fie cât mai coerent.
În procesul realizării acestor obiecte materiale se dezvoltă o serie de layout-uri grafice care ilustrează o imagine unitară: layout-uri pentru cărți de vizită, documente Word, Excel sau PowerPoint, semnătura de e-mail etc.
Exemple de materiale de branding pe care le putem realiza includ:
- Cărți de vizită
- Plicuri
- Electronice
- Broșuri
- Cataloage
- Pliante
- Afișe
- Mape
- Design website
- Bannere online
- Semnătura de e-mail
- Design Newsletter
- Grafica pentru rețele sociale
- Vestimentație personalizată
- Signalistică
- Standuri expoziționale
- Bannere stradale
- Personalizarea flotei
Care sunt etapele implicate în procesul de elaborare a strategiei pentru identitatea vizuală?
Pentru a dezvolta o identitate vizuală solidă, este esențial să parcurgem, inițial, două etape fundamentale:
- analiza și auditul
- strategia brandului
Aceste etape constituie baza pentru direcțiile creative ulterioare.
În cadrul auditului, este crucial să cunoști competitorii și brandurile de referință, precum și să identifici avantajele distinctive ale brandului tău. Designul trebuie să fie în armonie cu strategia de brand, astfel încât să reflecte aceste trăsături unice.
În etapa de strategie, folosind informațiile obținute din audit, analiza pieței și a nișei, precum și tendințele actuale, formulăm strategia de brand. O strategie bine concepută asigură coerența în desfășurarea campaniilor și a activităților de marketing. Aceasta va influența eficiența și modul în care obiectivele companiei se aliniază cu eforturile de promovare.
Primul pas în crearea unei strategii de brand este definirea scopului companiei: ce viziune are, de ce funcționează și ce dorește să realizeze (pe lângă profit). În acest context, se elaborează un plan ce include obiectivele procesului de branding, economisind resurse și oferind orientări pentru pașii următori.
Cu strategia în minte, se începe procesul de creare a imaginii pentru compania, produsul sau serviciul tău. În această fază, dezvoltăm numele brandului viitor și apoi identitatea vizuală. Aceste etape sunt realizate de agenție și prezentate ulterior într-o formă rafinată, selectată din diversele variante generate pe parcursul procesului creativ.